Örnsköldsviksbor protesterar mot planer på rivning av sommarnöjet Lövudden, uppfört år 1900

Sommarnöjet Lövudden på Dekarsön utanför Örnsköldsvik hotas av rivning.

Det har blåst upp till en mindre folkstorm i Örnsköldsvik sedan det blivit allmänt känt att sommarnöjet Lövudden, beläget på Dekarsön, uppfört år 1900 av den tyskfödde bryggaren C F Madlung efter ritningar av arkitekten John Wiklund, hotas av rivning. Bakgrunden till historien är att tidigare ägaren Elimförsamlingen, som i sin tur köpte huset av kommunen 1973, ansett sig sakna såväl behov av huset som resurer att underhålla det, och därför för en tid sedan lade ut det till försäljning hos Mäklarhuset i Ö-vik.

Högste budgivare blev till slut entreprenören Nicklas Nyberg och hemvände NHL-proffset Tobias Enström. Och många trodde därmed att den gamla villan hamnat i goda händer. Men Nyberg och Enström gjorde snabbt klart att man inte hade några som helst planer på att bevara villan, utan att det var tomten man ville åt. Huset har man för avsikt att riva.

–Det är i jättedåligt skick och har ingen isolering i väggarna. Tro mig. Jag har jobbat med många renoveringar av kulturhistoriska hus genom åren. Och är tredje generationen av byggare i min familj. Vi kan inte leva i det förgångna, säger Nyberg när jag ringer honom för en kommentar.

Kulturhistorisk pärla som borde bevaras eller fallfärdigt ruckel som borde rivas?

Närboende på Dekarsön har mangrant slutit upp för att rädda huset som man anser vara omistligt. Och i kommentarfältet i samband med en artikel i ärendet på Allehanda.se har ett ordkrig brutit ut i kampen mellan de som vill riva och de som vill bevara. Inte alls i dåligt skick, säger de som vill bevara. Ett fallfärdigt ruckel, säger inte oväntat de som är för en rivning.

Ska man gå på mäklarens annons inför försäljningen, så är huset dock knappast något fallfärdigt ruckel:

”Äldre sommarvilla med generösa ytor, på senare tid använd som sommarhem. Känn historiens vingslag i en fantastisk atmosfär innehållande bl a stora fina ytor för samvaro i form av 2 st allrum i fil, stor matsal, äldre kök, 4 sovrum, 2 st wc, gästrum, en trevlig glasveranda för sköna sommarkvällar mm. Separat servicebyggnad med ett flertal wc, dusch samt tvättdel. Äldre gästhus samt två st gäststugor. Parkliknande vacker tomt med utsökt läge invid stranden till farleden mellan Örnsköldsviksfjärden och Havet. Unik tomt med unika möjligheter för dig som söker något alldeles extra. Egen boulebana. Total areal ca 5051 kvm.”

Knappast en beskrivning av ett fallfärdigt ruckel som sett sina bästa dagar. I en av kommentarerna på allehanda.se hittar vi nog en beskrivning som ligger närmare sanningen:

”Utvändigt är det fantastiska huset inte alls problematiskt, det har en underbar fasad där panelen ligger omlott med fiskfjällsmönster. Många fönster är fantastiska, för att inte tala om taket och tornrummet. Stengrunden som huset står på är i sig en kulturskatt där varje sten väger över ett ton och är som på många sekelskiftesvillor utskurna för hand och vinschad dit för hand.Invändigt är huset inte på något sätt en katastrof utan mer bara omodernt. Den fungerande kakelugnen på nedervåningen är förmodligen Ö-viks vackraste.”

Länsstyrelsen har sagt nej till en begäran om byggnadsminnesförklaring av huset, med motivationen att det är för ombyggt. Men i det i somras av Örnsköldsviks kommun framtagna ”Program för fördjupad översiktsplan för Dekarsön”, skrivet av Charlotte Hedlund, pekas just sommarvillorna, av vilka Lövudden är ett, ut som särkilt bevaransvärda:

”Från 1890-talet uppfördes en rad ståtliga sommarnöjen på Dekarsön. Stadens framgångsrika handelsmän lockades av den idylliska, småskaliga landsbygden och närheten till havet. Flera av sekelskifteshusen finns fortfarande kvar i oförvanskat skick.

Följande kulturvärden på Dekarsön bör man värna om:
– Partier med öppet brukat jordbrukslandskap
– Ursprunglig torp- och jordbruksbebyggelse
– Sommarbostäder från sekelskiftet och det tidiga 1900-talet.”

Det tycker jag låter klokt. Lövudden är ju ett av idag endast tre kvarvarande sekelskifteshus på Dekarsön. Och jodå. Du läste rätt. Tre. Fler finns faktiskt inte kvar. Kanske borde Niklas Nyberg och Tobias Enström ha läst kommunens planprogram innan de köpte fastigheten, i tron att de skulle få fritt fram att riva den. Men förhoppningsvis vill ingen av dem, varken den drivne entreprenören och byggherren Nyberg eller den hemvände hyllade hockeystjärnan Engström, solka sina fina rykten och bli ihågkomna som dem som rev Dekarsöns sista sommarvillor.

–Vi har en klausul i vårt köpekontrakt som säger att vi får kliva av det om inte rivning beviljas, avslutar Niklas Nyberg.

Not | Lövudden är sedan 2009-06-23 uppförd på Svenska Byggnadsvårdföreningens Gula Lista över hotade kulturmiljöer.

Uppdateringar | ”Lövudden får stöd av Länsmuséet” ur Allehanda.se 16 mars 2010

3 svar till “Örnsköldsviksbor protesterar mot planer på rivning av sommarnöjet Lövudden, uppfört år 1900

  1. Ullakarin Ahlström

    Hej!
    Tycker att det är viktigt att ta vara på de unika sommarvillor som finns kvar på Dekarsön. De är vackra och väl värda att rusta och bevara. Örnsköldsvik och alla vi som bor här borde vara stolta och villiga att satsa på Lövudden. Ett Ö-vik i världsklass tänker jag mig så!

    • Hej Ullakarin,

      jag delar helt din uppfattning. De tre kvarvarande villorna är fantastiskt vackra och välbevarade och borde tveklöst bevaras. De skänker glans och historia åt ön och regionen. En rivning vore en stor förlust.

  2. Pingback: Lövudden får stöd av länsmuséet. Ett glädande besked. « Svenska Byggnadsvårdsföreningen Byggnadsvårdsnytt

Lämna en kommentar