Dags att tillsätta en haverikommission för Slussen?

Ombyggnaden av Slussen i Stockholm upprör och engagerar. Här om dagen skrev Benny Andersson från ABBA ett öppet brev till finansborgarrådet Sten Nordin, fyllt av frågor och farhågor. Och jag tror de flesta håller med Benny Andersson. Planprocessen har väckt fler frågor än den besvarat.

Alltsammans känns så stressat och ofärdigt att man borde halta hela projektet, tillsätta en haverikommission, och ta sig en allvarlig funderare på vad detta planhaveri kan komma sig.

När Sten Nordin svarar, så gör han det så oengagerat och med så många ytliga projektledarfloskler att jag betvivlar att det ens är han själv som skrivit det. Svaret i sig bekräftar dock i de flestas ögon snarast de farhågor som Benny Andersson uttryckt. Nämligen att planen är bristfälligt genomarbetad och på tok för dåligt förankrad hos allmänheten.

Om detta vittnar även de svar Benny Andersson fått från flera håll om att han missuppfattat planen. Är det ens någon som vet vilken plan som egentligen gäller? Och hur många skisser från gatunivå har ni sett?

Många, inklusive Benny och mig, har en riktigt obehaglig känsla i magen. Och magkänslor ska man inte ta lätt på. Det här känns inte bra. Det känns oprofessionellt, förvirrat och ogenomtänkt. Och Sten Nordin, han vet nog – är jag rädd för – minst av alla.

Peter Sörensen
Länsombud i Värmland
Men född i Stockholm

Läs också:
Myter och lögner sprids om Slussen | SVD, 29 nov 2011
Allt fler kulturprofiler tar strid för Slussen | SVD, 30 nov 2011
Avfärda inte välgrundad kritik | SVD, 1 dec 2011
Så fördes politiker och medborgare bakom ljuset | DN, 7 dec 2011
Miljarder på väg kastas bort | DN, 7 dec 2011

12 svar till “Dags att tillsätta en haverikommission för Slussen?

 1. Bygg om Slussen omgående. Nya Slussen är ett kanonbra val. Allt annat är förkastligt. Att bevara eller renovera Slussen är så fel som det kan bli. Upp till kamp för en ombyggnad.

  • Behovet av ombyggnad tror jag du har alla med ombord på. Där behövs ingen kamp. Helt uppenbart delar däremot inte alla dina totala förtjusning för det nya förslaget. Utveckla gärna vad det är du ser som så fantastiskt i detta förslag. Och hjälp oss komma till klarhet. Så förtjust som du verkar vara måste du vara väl insatt.

 2. Frågan är vad man ska hålla med Benny om? De osanningar han för fram? Hans hot mot Nordin? Hans ifrågasättande av sanningshalten i det Andreas Burghauser skrivit (det är ju väldigt enkelt för dig och mig att avgöra vem som har rätt, se exempelvis Tingestens länkar ovan)?

  Jag kan hålla med om en punkt nämligen att planprocessen väckt fler frågor än den besvarat. Men då handlar det inte specifikt om Slussen utan att man låtit denna process dragit ut i ett kvarts sekel. Slussen skulle i det har laget kunna varit ombyggt för 15 år sedan. Vi skulle slippa dessa avstängda ramper (med rasrisk) osv.

 3. Håller med, bygg om slussen nu. Det är det enda rätta. Nya slussen blir kanonbra och mycket mycket bättre än gamla sunkiga slussen.

 4. Allt fler sluter nu upp bakom den kritik som Benny Andersson med flera fört fram mot bristerna såväl i planen som i planprocessen. Läs http://www.svd.se/kultur/allt-fler-kulturprofiler-tar-strid-for-slussen_6664730.svd

 5. Benny eller inte Benny – frågan har slutat att handla om Kulturslussen för länge sedan, och kanske också om Foster+Partners förslag. Känslan är att man inte förstår varför politikerna valt ett förslag som tidigare ratats. ”Politikerna vill ha F+P.” Varför? För att det förslaget ligger i linje med Moderaternas estetiska preferenser? Eller för att man tror att om man bygger F+P’s förslag så kommer staden att attrahera investerare. Jag tror att modellen för Moderaternas Stockholm inte är Berlin eller Venedig utan Londons The City och Shanghai.

 6. Bygg nya slussen omedelbart. Det bästa och enda rätta förslaget.

 7. Det finns ett helt bortglömt aspekt vid ombygget av Slussen. De oönskade ”hemlösa” flyttades bort (trots varninger för konsekvensen). Nej inte konsekvens för Slussen, för aldrig finns ”hemlösa” med i planeringer av nybygge, oavsett vart och hur det byggs. Vill Ni veta mera om denna konsekvens kan Ni kontakta mig på knarkmissionen@hotmail.com . Det sjukaste i ekonomin är tanken att om bygget av Slussen kommer kosta 8miljarder på 10 år, så har Stockholmsstad på samma tid användt 9miljarder i ”arbetet med hemlöshet”, utan att ”hemlösheten” minskar! Det finns helt otroligt mycket resurser i samhället, men en sak är säker: De med pengar och makt i Stockholm bryr sig inte överhuvudtagit om vanliga människors närsamhälle. Själv bor jag inte längre i Stockholm och kommer aldrig flytta tillbaka till ett ställe med så mycket lögnar, propaganda, censur och maktmissbruk! Lycka till alla Ni som orkar bo kvar i eländet.

 8. Jesper: De hemlösa själva vill ju spränga skiten med dynamit, som du kunde se i TV-programmet igår kväll, och man kan nog hålla med om att Slussens sunkiga prång inte är några människovärdiga ”bostäder” direkt.

  Och de som fortfarande inte riktigt satt sig in i alternativförslaget ”KulturSlussen” uppmanas följa länken ovan.

 9. Hej alla. En liten uppmaning om att vi försöker hålla oss till ämnet. Trots att ämnet hemlösa är angeläget så är detta en blogg som handlar om stads- och kulturmiljöfrågor.

  Mvh,

  Peter
  Moderator

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s