Väsbyborna på marsch för att få behålla sina vattennära strövområden i Järva

–Det är vansinne. Man bygger även från andra hållet så snart har vi bara en remsa på 500 meter kvar, säger Lennart Gossas, 76, i en artikel i SVD den 10 maj 2010.

Han har bott i kommunen sedan 1960 och har haft stor glädje av skogen. Här, ovanför Kairobadet, planeras de nya bostäderna. Det ska bli ett exklusivt område med över 1000 lägenheter, där många boende får njuta av vacker sjöutsikt över Mälaren.

–Vilka får titta på sjön? De som bor närmast, säger Lennart Gossas som besöker skogen varje veckoslut, igår för en cykeltur med Ann Blomqvist.

–Många i Väsby åker skidor, löper och orienterar. Vi behöver den här skogen för att få luft, säger hon.

Lars Hansson (M), ordförande i kommunens byggnadsnämnd, har dock en helt annan uppfattning:

–Vi möjliggör för flera att få tillgång till ett fantastiskt strövområde. Med den nya vägen ökar vi tillgängligheten, säger han.

Så långt artikeln i SVD. Händelseförloppet och argumentationen känns igen. Sjönära bostadsområden med suffixet ”Sjöstad” ploppar som svampar ur jorden i dessa dagar. Varje kommun ska ha sin egen sjöstad. Vattennära strövområden i närhet till city är plötsligt stekheta bland exploatörerna. När kommunerna med näbbar och klor anstränger sig för att bli den mest expansiva och attraktiva ser exploatörerna sin chans att tjäna fina pengar. För i sjöstaden byggs det tätt, tätt, tätt, förortslikt och riktigt dyrt.

Men gagnar dessa områden verkligen kommunen som helhet, dvs de medborgare som utgör själva kommunen? Och är det rätt att exploatera sjönära naturområden i den omfattning och på det sätt som sker idag? Är det rätt väg att gå för en stadsmiljö som till varje pris måste förmå att klara utmaningen att bli mer ekologisk?

Personligen är jag högst tveksam till att kommunernas byggnadsnämnder har tillräcklig kompetens att avgöra den saken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s