Planerad trädskövling på Olskrokstorget ett genuint feltänk. Tänk om och satsa istället på att höja torgets attraktivitet.

Olskrokstorget idag. Bild från deras egen hemsida.

8 av de 17 små träden på Olskrokstorget i stadsdelen Olskroken i Göteborg ska tas bort, läser vi i GP den 29 april 2010. Motivet är att de skymmer butikerna.

– Det finns i huvudsak två skäl till att vi tar bort träden. För det första vill vi glesa ut på torget. Träden har vuxit ihop till en ”grönskande mur”. Träden skymmer dessutom sikten för butikerna. Står man på spårvagnshållplatsen ska man kunna se butikerna. Vi vill hjälpa butikerna att synas, säger Ann-Catrin Dryselius från bostadsbolaget Poseidon.

Enligt Ann-Catrin Dryselius har diskussionen pågått under drygt ett år mellan dem, Park och Naturförvaltningen och företagarföreningen i Olskroken. Och nu står det alltså klart att träden ska bort efter Olskrokens dag den 8 maj. Beslutet har bland andra retat upp Bertil Runström som bor vid Olskrokstorget.

– Av de två vackra rader av små träd på torget kommer det att återstå något som närmast kan liknas vid en ishockeyspelares mun, där ett flertal tänder saknas. Dessutom är det inga svårigheter att se butikerna. De får väl själva anstränga sig för att få dit kunder. Jag tycker inte att man ska ta bort vackra träd för den sakens skull, säger han.

Olskrokstorget sett från spårvagnshållplatsen. Är det träden som är problemet?

Och ja du Bertil. Jag kan inte annat än helt instämma med dig. Nedhuggningen av träden kommer naturligtvis inte ge butikerna märkbart fler kunder. Däremot lär det göra Olskrokstroget till en klart mindre inbjudande och gästvänlig plats.

Varför inte gå i andra riktningen? Och istället satsa på att göra Olskrokstorget än mer grönskande och inbjudande? Börja med att plocka bort de märkliga murarna som är allt annat än inbjudande. Sätt sedan en bassäng med en fontän mitt på torget och placera bänkar runt den och under de vackra träden. Och mer blommor. Och låt någon entreprenör ha uteservering och café på torget sommartid. I kontinental stil med lösa bord och stolar. Inte i någon stor låda med tak.

Det är kreativ stadsplanering som gynnar både handel och boende. Det man nu gör är inte bara grundligt feltänkt, utan ren och skär stadsmiljöförstörelse. Som inte gynnar någon.

Tänk om. Spara träden. Gynna stadsmiljön. De boende. Och handeln.

Länkar | Olskrokstorget egen hemsida | Maila till Ann-Catrine Dryselius på Poseidon Fastigheter och säg vad du tycker |

3 svar till “Planerad trädskövling på Olskrokstorget ett genuint feltänk. Tänk om och satsa istället på att höja torgets attraktivitet.

 1. Det låter ju helt befängt att tro att torget blir attraktivare genom att ta bort den lilla grönska som finns. Torget liknar ju redan ett fult och tråkigt 70-tals förortstorg med för mycket sten och betong. Det behövs tvärtom mer grönska, planteringar och annat t ex uteserveringsplatser som gör det inbjudande för folk att ha det som en mötesplats och att kunna umgås. Detta skulle i sin tur påverka handeln gynnsamt även om det inte kan vara det preliminära i det här sammanhanget. Varför har ingen förfrågan gått ut till oss boende om förslag på hur göra torget attraktivare? Tänk om här!! Ta inte bort den lilla grönska som finns, gör istället andra kreativa förbättringar!

 2. Torsten Bengtsson

  Då jag senast besökte mina uppväxts-kvarter (ett villaområde norr om Göteborg) upptäckte jag nu kvarterets tomter kala med vitt grus istället för de gröna buskar, plommonträd, björkar och tallar som alltid växte där förr.
  Till min förvåning stod även min mor och tittade ut genom köksfönstret och beklagade sig över att sikten nu var så dålig, och att man nog borde hugga ned, ”glesa ut”.
  Till vilket syfte, frågade jag, så att du ser asfalten, bilarna och grannarna bättre?
  Dessa tankelösa trender, upplyste jag, kommer passera och i framtiden kommer folk undra varför man högg ned stora fina träd.
  För vad är det vi ska se egentligen?

 3. Håller fullständigt med. Jag undrar egentligen hur de kan kalla säga park och naturvårdsförvaltningen när det enda de beslutar om är att hugga ner träd och massakera vår stadsbild. På mitt bostadsområde högg de ner ett tiotal vackra träd för en 2 år sedan utan anledning . Varför är en vis typ av människor (som ofta sitter på höga poster) så förtjusta i betong, asfalt och sten? Jag vill se mer grönska/blommor och gemytliga parker,innergårdar, torg. Och det tror jag fler vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s