Lidingöbro Värdshus. Ska det bli nästa offer för en kulturmiljövård som vägrar ta personligt ansvar?

Spillrorna av Lidingöbro Värdshus? Fotograferat av Rävjägarn den 18 mars.

I lördags promenerade jag ut mot Kaknäs och hamnade så småningom vid Lidingöbro. Där ligger några gamla villor som har en magnifik utsikt över Stockholms inlopp och Lidingön. Här låg också Lidingöbro värdshus. Idag finns inte mycket kvar av anläggningen, ty här skall det byggas en modern konferens- och spaanläggning. Det var bland det dummaste jag hört. Plaska runt i ett gyttjebad och konferera kan man göra någon annanstans, inte behöver man riva ett anrikt värdshus för den skull.

Detta läser jag på bloggen Rävjägarn i ett inlägg rubricerat ”Spillrorna av Lidingöbro Värdhus”. Och bestämmer mig för att undersöka saken ytterligare. För visst är det bedrövligt att tvingas se på när sådant här får ske.

Det vackra tornrummet på gamla Lidingöbro Värdshus. Klicka för stor bild.

Lidingöbro Värdhus, beläget vid stranden mot Värtan vid Kaknäs på Gärdet i Stockholm har, visar det sig, en anrik historia. 1802 uppfördes den första bron mellan Lidingö och Stockholm. Som en följd av brons uppförande meddelade Konungens befallningsman år 1814 tillstånd att på Djurgårdssidan, i anslutning till bron, ”försälja mat och dricka samt minutera brännvin”. Inledningsvis skedde försäljningen i en av de två brovaktsstugorna, som faktiskt står kvar än idag, vilket gör den över 200 år gammal.

Bron och området vid Lidingöbro Värdhus 1860. Oljemålning av Nils G Dahlbom.

Det var dock först 1823 som det egentliga Lidingöbro Värdshus stod klartDet ursprungliga hus som inrymde värdshuset, var inte placerat där det nuvarande värdshuset ligger, utan cirka 50 meter från brofästet en bit upp till vänster i backen upp från bron räknat. Det nya värdshuset, dvs dagens, byggdes i början av 1900-talet på den plats där det står än idag. Den 23 september 1924 eldhärjades det, men restaurerades och byggdes upp igen.

Lidingöbro Värdshus anno 1904. En ståtlig byggnad med rikligt med snickarglädje.

Trots att bron revs 1883 och ersattes av en flottbro mellan Torsvik på Lidingö och Ropsten, så har det anrika Värdshuset överlevt in i våra dagar, och varit ett populärt besöks- och utflyktsmål. Åtminstone sommartid, då uteserveringen och lusthuset badat i sol och erbjudit en strålande vy ner mot Värtans vatten. Men, nu ser Värdshusets dagar onekligen ut att vara räknade. Åtminstone om man ska gå på den beskrivning som Rävjägarn ger.

Lidingöbro Värdshus har varit ett populärt besöksmål i långt över 100 år.

Av ett tjänsteutlåtande från Stockholms Stads Exploateringskontor daterat 2009-09-17 framgår att den nuvarande arrendatorn, ett företag med namnet Ab Coport 87, senare namnändrat till Lidingöbro Värdhus AB,  har för avsikt att renovera befintlig bebyggelse samt uppföra en exklusiv anläggning med restaurang, övernattning och spa. Bygglov har, enligt samma dokument, beviljats för den avsedda till- och ombyggnaden.

Vad är det som pågår på Lindingöbro Värdshus? Klicka för stor bild.

Av samma dokument framgår att man 1997 bildade en bostadsrättförening för de befintliga fastigheterna, och att man delade upp det tidigare arrendet i två separata. Ett för bostäderna och ett för värdhuset. Dessutom förhandlade man om arrendena till tomrätter för att på så sätt öka möjligheterna till finansiering via lån.

Kontoret ser, avslutar tjänstemannen Anders Berglund på avdelningen för projektutveckling,  positivt på att Lidingöbro Värdshus åter tas i bruk och att den äldre befintliga bebyggelsen renoveras. Genom att nu göra om värdshusdelens arrende till en tomträtt blir Lidingöbro Värdshus AB:s möjligheter att genomföra den avsedda ny- och ombyggnaden avsevärt bättre.

Utsikt från de vackra fönstren i Lidingöbro Värdhus i mars 2010. Är dess dagar räknade?

Men vad hände sedan? Är det någon, bortsett från Rävjägarn, som kollat upp den saken? Blev det ”avsevärt bättre” som tjänstemännen avsåg? Är det någon som bryr sig om saken? Eller ska Lidingöbro Värdshus bli nästa offer för en kulturmiljövård där man skyfflar papper med vackra ord mellan varandras skrivbord, men i realiteten vägrar att ta något riktigt ansvar?

Läs också | ”Svagt skydd för kulturhus” ur SVD 27 jan 2010

12 svar till “Lidingöbro Värdshus. Ska det bli nästa offer för en kulturmiljövård som vägrar ta personligt ansvar?

 1. Tragiskt om byggnaden inte får ha kvar sin genuina karaktär! Hoppas att den inte rivs helt utan att den varsamt renoveras. Jag med familj var flitiga gäster där när det begav sig. Underbart läge och trivsam miljö. Vi ser gärna fram emot få återkomma dit i framtiden och uppleva den härliga atmosfären igen. Hälsningar
  Ruth

 2. Anders Willborg

  Hej!

  Vore kul att se ritningarna på det nya stället? Tänkt om de kunde ta tillvara lite av 1800-talsutformningen.

  Hälsningar Anders W, uppväxt på Djurgården – även släkt med Lars Fresk som bygde den första Lidingöbron och var med och grundande Lidingöbro Wärdshus

 3. Klas-Fredrik Neumüller

  Detta är en skandal. Nu är allt rivet! Hur har detta kunnat ske utan att media tait upp det här på allvar? Denna strid om Lindgården samtidigt som man låtter en unik historisk och kulturell miljö försvinna. Skånska gruvan räddade man. Då fanns det tydligen kulturhistoriskt intresse att bevara och pengar. Lidingöbro Wärdshus levde ett intensivt liv så länge det var i famljen Nuhmas ägo. En underbar miljö, härlig mat, härliga servitörer, vacker välskött uteservering. Man serverde även det bästa lulbordet i stan. Allt man kunde önska sig. Det var alltid en fest att åka ut till lugnet, avskildheten. Men man samlades också där i samband med bröllop.
  En unik miljö gick alltså i graven. Vart skall vi nu ta vägen?

 4. @ Klas-Fredrik. Jag kände inte till att det rivits. Mycket märkligt. Och sorgligt naturligtvis när man tittar på bilderna. Enligt bygglovet i länken, daterat 09-08, skulle byggnaderna renoveras. Undrar vad som hände? Här känns som om minst en av parterna gjort en rejält lagöverträdelse. Och Stockholm är nu ytterligare en kulturmiljö fattigare. Jag ska gräva litet i saken.

 5. Hej igen! När jag åkte förbi för några veckor sedan var en del av gamla längan kvar. Men man hade sprängt ett enormt hål. Trodde inte man fick spränga så i nationalstadsparken.
  Är verkligen den gamla längan borta nu också?
  mvh anders

 6. @ Anders. Enligt Klas-Fredrik förefaller det vara så. Jag har idag skrivit till ansvariga inom Stockholms Stad för att reda ut vad som pågår och vilka lov som lämnats.

  • Hej Peter!
   Blev så nyfiken att jag tog en tur ut till Lidingöbro idag. Resterna av den äldsta längan ovan är kvar, men hänger på en lite bergsklack mot det enorma hålet som sprängts. Åk gärna ut och titta och stäm av med staden om bygglovet
   mvh anders

  • Hej Peter, Fick du något svar på din förfrågan om läget?

 7. Jag cyklade förbi förra veckan och inget har hänt sedan i våras. Enormt spränghål. Kontakta gärna DN eller östermalmsnytt och be dem följa upp. Gamla värdhuslängan finns kvar fragment av i ena hörnet. mvh anders w

 8. Klas-Fredrik Neumüller

  Lidingöbro Värdshus.
  Har varit i kontakt med Rickard Murray Ekoparken, som bekräftade att man varit upptagna av andra projekt bland annat vis kampen för Lindgården varför man missat det här. Det är verkligen att beklaga, men jag har full förståelse för att det kan vara svårt bevaka allt. Man får hoppas att vi som älskade Lidingö Bro ändå på något sätt skall få ta del av vad som planerats lite mera utförligt, gärna ritningar m.m. Det är oerhört känsligt vad som kommer i stället med hänsyn till den unika hisoriska miljön. Är det någon som kan ge besked hopas jag Ni hör av Er.
  Klas-Fredrik Neumüller

 9. gubben@hotmail.com

  Om ni googlar ”byggledaren” Marcus Wilander, så kommer ni hitta en del fuffens. Den mannen har många dåliga projekt på sitt samvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s