Kulturmiljövård och turism i Danmark, Skottland och Sverige. En jämförelse.

Edinburgh Castle i Skottland.

I rapportenKulturmiljövård och turism i Danmark, Skottland och Sverige. En jämförelse” från år 2000 ger Jonas Grundberg en intressant historisk beskrivning av varför dagens svenska system är uppbyggt som det är. Rapporten är intressant, välskriven och läsvärd, och ger dig som vill veta mer om området en god samlad överblick över den ”svenska modellen”. Men i rapportens slutsatser ges också i många stycken svidande kritik mot denna modell.

Stuga på Friluftsmuséet Skansen i Stockholm.

Svensk kulturturism är, konstaterar Grundberg, relativt svagt utvecklad jämfört med andra länder och den inhemska turistnäringen har inte förmått att utveckla en kulturturistisk strategi. I praktiken saknar svensk kulturmiljövård en samlad organisation för kulturturistiska frågor såväl nationellt som regionalt. Det finns inte heller någon organisation för erfarenhetsåtervinning och kunskapsöverföring mellan de olika kulturturistiska verksamheter som bedrivs lokalt, regionalt, i Riksantikvarieämbetets eller i de centrala museernas regi.

Projektetet Sevärt i Västerbotten lyfts fram som ett föredöme.

Men Grundberg visar också på goda exempel, och kommer med förslag på förändringsåtgärder. I vissa fall har, skriver han som exempel på detta, länsstyrelserna lyckats ta intressanta initiativ till publika förmedlingsprojekt, i samverkan med museer och många andra aktörer. Ett intressant exempel är till exempel projektet Sevärt i Västerbotten. Där har man till samma kostnad som för byggandet av ett mindre museum byggt upp en infrastruktur med ett trettiotal natur- och kulturturistiska besöksmål som täcker hela länet.

Rapporten har i år förvisso 10 år på nacken och vad som hänt på området sedan dess känner jag inte till. Jag kan dock varmt rekommendera den för dig som vill ha en välskriven och lättläst historisk överblick över området. Och visst kan vi som idéell förening verksam inom området i många stycken känna igen oss i Grundbergs beskrivningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s