Jan Jörnmark håller föredrag om övergivna platser och stadsomvandling i Stockholm den 17/3 kl 18.

Gasklocka i Värtan. Ritad av Ferdinand Boberg. Fotograferad av Jan Jörnmark.

För dig som bor i Stockholm så finns idag chansen, spring, spring, att lyssna till ett föredrag med docent Jan Jörnmark, som gjort succé med sina bilder och berättelser om ”Övergivna platser”. Föredraget, som äger rum på Tekniska Museéet kl 18.00–19.45, handlar just om övergivna platser och om den stads- och samhällsomvandling som skapar dem. Bland annat lär det innehålla bilder från städer i USA där utvecklingen lett till en starkt negativ utvecklingsspiral.

På Tekniska Muséet hänger just nu en utställning med Jörnmarks suggestiva bilder, och där lär bl a finnas bilder dels från de övergivna gasklockorna i Värtan, ritade av Fredinand Boberg, liksom på Stadshotellet i Enköping, som rivs i dagarna. Utställningen pågår till den 29 augusti, så den finns gott om tid att besöka.

Turisthotellet i Marstrand är rivningsfärdigt enligt Jörnmark. Foto: Jan Jörnmark

Jörnmark är en fascinerande och underhållande föredragshållare och många inom kulturmiljövården såg nog inledningsvis hans bilder som en kritik av den skövling som de skildrar. Jörnmark har dock visat sig vara allt annat än en kultur- eller byggnadsvårdare. Där vi inom byggnadsvården ser kulturmiljö, samt möjligheter att bevara och hitta nya användningar ser han istället vad han kallar ”skapande förstörelse”. Dessutom är han en uttalad motståndare till PBL och Riksintressen, som han anser står i vägen för en rationell utveckling.

Icke desto mindre är hans bilder sevärda. Och hans föredrag intressanta och tänkvärda. Know your enemies.

Annonser

2 svar till “Jan Jörnmark håller föredrag om övergivna platser och stadsomvandling i Stockholm den 17/3 kl 18.

 1. Trevligt att så många av er kom, för det var en sanslös massa folk där och lyssnade. Att jag sedan tycker att ni missförstår vad jag säger är en annan sak.

  I vilket fall som helst kan ni se föredraget på den här länken nu också:
  http://bambuser.com/channel/Tekniskamuseet/broadcast/631636

  Hälsar Jan J.

  ps. Sedan får webmastern gärna stava mitt namn rätt på den andra bilden också. Dessutom brukar det höra till god ton att man hör efter innan man lånar bilder för web-publicering, men det är helt OK att ni lägger ut trots att ingen har frågat. Den ende som helsnott bilder av mig är förresten Birger Schlaug (!)

  • Hej Jan! Grattis till den goda responsen och dina framgångar med övergivna platser. Visst är det fascinerande hur många strängar just denna typ av förfall, övergivna kulturmiljöer, slår an hos oss människor. Och tänk vad viktiga de är som vittnesbärare om historiska skeenden. Trist att du uppenbarligen upplever att jag missförstår vad du vill säga. Men det är jag nog i så fall inte ensam om inom byggnadsvården. Och om du har lust så får du gärna ägna ett inlägg här på ByggnadsvårdsNytt åt att försöka reda ut dessa missförstånd. Ett sådant inlägg tror jag skulle vara uppskattat. Felstavningen av ditt namn ber jag om ursäkt för.

   Stadsmiljöhälsningar,

   Peter Sörensen
   Webmaster ByggnadsvårdsNytt

   PS. Tack för att vi får låna bilder för publicering i samband med att vi skriver om dig eller marknadsför dina föredarg här på ByggnadsvårdsNytt. Och ursäkta att vi glömde fråga innan. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s