Visst går det att renovera varsamt. Se bara på JM i Göteborg.

Varsam renovering av 1800-tals Landshövdingehus i Majorna i Göteborg av JM AB. Foto: JM

I stadsdelen Majorna i Göteborg stod de gamla landshövdingehusen med sina påkostade fasader och slutna innergårdar en gång tätt. Idag finns bara ett fåtal av dem kvar efter decennier av allt för hårdhänta rivningar.

Inredning från tiden har sparats, renoverats och kompletterats smakfullt. Foto: JM

Nyligen avslutade fastighetsbolaget JM AB en omfattande renovering (läs mer och se film) av det sista kvarvarande landshövdingehuset i kvarteret Oktanten i Majorna. Där har varsamheten varit ledstjärna och ambitionen har varit att bevara så mycket man kunnat, berättar platschef Kent Haglund på JM AB.

De vackra trapphusen har återfått sin forna glans med alla detaljer intakta. Foto: JM

Fasaden har varsamt slipats ren på gammal färg och målats upp i sina gamla originalfärger, skorstenarna har plockats ner och murats upp igen med samma tegel och i samma form. Och de gamla trägolven i lägenheterna har sparats, slipats och på ny lack. Alltsammans av byggnadsvårdskunniga hantverkare.

Fastighetens alla kakelugnar och trägolv har renoverats och bevarats. Foto: JM

Och de gamla kakelugnarna i fastigheten har plockats ner varsamt, renoverats och murats upp igen. Det är jag extra stolt över säger Kent Haglund. Idag har alla lägenheterna var sin fungerande kakelugn, berättar han. Visst går det att renovera varsamt och få ekonomi i det. JM i Göteborg kan det.

Se också ”Gammalt hus får nytt liv” film på YouTube

5 svar till “Visst går det att renovera varsamt. Se bara på JM i Göteborg.

  1. Det ska ju dock i ärlighetens namn erkännas att JM inte har utfört detta arbete till följd av någon form av kulturvårdsintresse. Faktum är att restaureringen av huset snarare kom till följd av en lång och trägen kamp mellan bevarandeintressen och JM som i flera år och många instanser bedrivit en kamp för att få schakta bort huset. Tyvärr kvarstår faktum att JM är ett byggbolag och en av värstingarna när det gäller hänsynslösa skövlingar av värdefull bebyggelse och bebyggelsemiljöer vilket har skett i Gustavsberg och på Lidingö och även i ett flertal av ”gula listans” rivna hus.
    Så tyvärr är detta hus något av undantaget som bekräftar regeln snarare än ett exempel på ett byggföretag som agerar som ett föredöme även om JM sin vana trogen griper varje möjlighet att tvätta ren sin smutsiga byk.

    • Hej Rasmus. Jag vet. Icke desto mindre är det ett projekt som visar att det går att renovera varsamt med gott resultat. Och att det är ekonomiskt försvarbart. Huset står där. Det får vi, omständigheterna till trots, ändå ge JM AB en eloge för. Även om jag är den förste att dela den historiska kritik du framför. De har en stor och smutsig byk att tvätta. Och många med dem. Men kanske kan detta var starten på en ny syn på varsamheten. Hoppas kan man ju.

  2. Ping: Oktanten – en utställning om hus och folklig opinion på Göteborgs Stadsmuseum « Svenska Byggnadsvårdsföreningen Byggnadsvårdsnytt

  3. Ping: Gammalt hus får nytt liv. Youtube-film om JMs restaurering av Oktanten. « Svenska Byggnadsvårdsföreningen Byggnadsvårdsnytt

  4. Det blev ekonomiskt försvarbart för de boende, för oss som rör oss i stadsrummet och för kulturmiljövården – men knappast för JM. Det blev till slut en mycket dålig affär för JM och just beslutet om att renovera detta kvarter var huvudorsaken till att dåvarande chefen för JM Bostad region Väst fick gå. JM kommer inte göra något liknande igen. Det behövs helt uppenbart något form av ekonomiskt stöd om äldre hus ska kunna bevaras och renoveras av de stora byggföretagen. Vem betalar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s