Stoppa stambyteshysterin. Det är inte förenligt med god hållbarhet. Debattinlägg på DI.

I dagens miljömedvetna samhälle är det resursslöseri att göra stambyten innan det behövs, skriver professor Johnny Kronvall och Bengt Persson, AF Bostäder i Lund på DI Debatt 2009-09-17.

Byte av avloppsstammar och vattenledningar i flerbostadshus som byggdes fram till 1970-talet är på väg att bli en miljardindustri. Bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag sanerar i så hög takt som ekonomin tillåter. Renoveringarna är i de flesta fall inte betingade av reella tekniska problem utan styrs av en närmast tvångsmässig upprustningsfilosofi.

Det finns bara ett skäl för att rättfärdiga resursslöseriet att byta stammar innan den praktiska livslängden uppnåtts: en allmän upprustning av våtrummen i huset gör det naturligt och ekonomiskt att samtidigt åtgärda rörstammarna.

Att tvärtom låta åtgärderna på stammarna diktera behovet av att renovera alla våtrum i förtid är huvudlöst. Den bästa ekonomin och det miljömässigt bästa är alltid att låta en byggnadsdel användas så länge som möjligt, tills reparationskostnaderna säger något annat. Rabatterna vid en större mängd byten äts snabbt upp av försämrad ekonomi för förtida byten.

Läs hela artikeln och följ debatten här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s