Sekelskiftesstilen populärast på Bomarknaden enligt ny undersökning av Skandiamäklarna

sekel3

Drömbilden. Sekelskiftesstilen är populärast bland boköparna enligt ny undersökning.

1. Sekelskifte
2. 20-tal
3. Funkis.

Det blev rangordningen när 141 mäklare från Skandiamäklarna fick svara på frågan vilken stil på lägenheter som är lättast att sälja. Lägenheter från 50-60-talet samt 70-80-talet hamnade långt längre ner på listan.

– Försäljningen av en bostad påverkas av en rad olika faktorer och byggstilen har definitivt betydelse, säger Andreas Mühlich, marknadschef för SkandiaMäklarna i en artikel på Bil & Bostad.

sekel1

Högt i tak, rum i fil, stuckatur, höga profilerade golvlister, parkettgolv. Så vill de flesta av oss bo.

Högt i tak, rum i fil, stuckatur, höga spröjade fönster, djupa fönsternischer, spegeldörrar och parkettgolv samt hus med dekorerade fasader är helt uppenbart kvaliteter som står högst på önskelistan hos de potentiella köparna.

sekel2

Höga spröjsade fönster, djupa fönsternischer, profilerade lister och foder. Så vill köparna ha det

Varför byggs det då inga nya fastigheter i sekelskiftes- eller 20-talsstil nu för tiden? Det borde ju annars vara en naturlig slutsats att dra på en marknad där köparnas behov och önskemål sägs vara det som styr byggandet.

Annonser

4 responses to “Sekelskiftesstilen populärast på Bomarknaden enligt ny undersökning av Skandiamäklarna

  1. Det är för dyrt, helt enkelt. Husen kräver för dyra material och för mycket dyrt hantverke. Ingen skulle ha råda att köpa lägenheterna sen. På 1910-talet kostade arbetskraft nästan ingenting…

  2. Det är inte köparnas behov och önskemål som styr byggandet. Från politiskt håll sätts hård press på att den ”moderna” stilen (läs funkis/bauhaus) bibehålls. Sekelskiftesstilen förknippas med gamla borgerliga ideal, och har därför bekämpats sedan första världskrigets slut.

  3. @ Lennart. Ja, nog får man det intrycket. Men hur menar du att den politiska pressen utövas? Av vem och i vilka forum?

  4. Jag anser att ”Lennart” är helt rätt ute.
    Sedan Kruegerkraschen har Sverige styrts av ett ”Janteparti” som vi alla känner namnet på. Själva grundfundamentet heter avundsjuka. Om vi inte alla kan bo i vackra fina bostäder skall ingen göra det. Det svenska folkhemmet skapades för att alla skulle få en trygg och lika tillvaro här i livet. Det blev helt naturligt omöjligt att bygga vackra hus till alla. I de kommunistiska länderna var detta ännu tydligare.
    Svenskt byggandet har styrts framför allt av ”Bostadsfinansieringsförordningen” som är skapad av politiker från Jantepartet. Så ligger det till enligt min uppfattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s