Förtätningsdebatt i Stockholm visar på idémässigt vakuum inom svensk stadsbyggnad

I helgens DN (7-8 feb) kan vi läsa om idéerna till hur Stockholms City ska förtätas. Arkitekter, stadsarkitekter, kommunpolitiker, krönikörer och andra stadsmiljötyckare kivas om vilken som är den rätta vägen att gå. Högt eller lågt? Bygga nytt, bygga ut, bygga till eller bygga på? Eller allt samtidigt?

Debatten är intressant att följa då den med all önskvärd tydlighet sätter fingret på det idémässiga vakuum som tycks råda inom svensk stadsbyggnad idag. Inte bara i Stockholm. Utan i hela Sverige. Debatten når aldrig en speciellt mycket högre grad av kunskapsfördjupning än ett sandlådebråk i förskolan. Och det känns illavarslande.

Det jag saknar är såväl en gedigen kunskapsunderbyggnad som en bärande idé- och värdegrund i diskussionen. Hur ser vår tids stadsbyggnadsideal ut? Vilken stad är det egentligen vi vill leva i? Var är vår tids stora svenska stadsplanerare? Jag varken ser eller hör dem. Ändå spottas den ena mer besynnerliga ritningen efter den andra fram från arkitektkontoren. Till synes utan djupare tanke kring helheten. Kring staden. För fort ska det gå. Vare sig vi hinner tänka genom det eller inte.

Jag tycket mig ana en situation lik den i samband med citysaneringarna på 50-talet, miljonprogrammen på 60-talet och centrumförstörelsen i samband med varuhusens intåg i citykärnorna på 1960- och 70-talet. Den förstörelse och de sår som då åstadkoms är ännu denna dag oläkta. Och det borde mana en och annan till eftertanke.

Kanske, bara kanske, borde vi försöka tänka efter före den här gången.

Peter Sörensen, länsombud i Värmland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s