Finansman rev i k-märkt herrgård – döms till dagsböter

Att riva utan bygglov i en k-märkt fastighet kan bli en dyrbar historia

Att riva utan bygglov i en k-märkt fastighet kan bli en dyrbar historia

Finansmannen Jonas Wahlström anklagades våren 2007 av länsstyrelsen för att olovligen ha rivit väggar och tagit upp golv i den byggnadsminnesförklarade Hedenbergs herrgård norr om Västerås. Nu har Wahlström dömts till dagsböter, enligt Kulturnyheterna i SVT.

En representant för Länsstyrelsen säger till SVT:s Kulturnyheterna är domen är ”viktig” och att myndigheten nu ska ta ställning till huruvida herrgården ska återställas till sitt tidigare skick.

Det är första gången i svensk rättshistoria som byggnadsminnesskyddet har prövats i stor omfattning i domstol, rapporterar Kulturnyheterna.

Jonas Walhlström meddelar genom sitt bolag Hvalfisken att det enda man gjort är att ta bort sentida inredning från 1960- och 70-talet. Och att avsikten hela tiden varit att återställa gårdens ursprungsutseende. Något som faktiskt också bekräftas av Tingsrättens dom i ärendet som ger honom rätt på samtliga punkter utom rivningen av en mellanvägg. Det är här böterna utdömts.

Patrick Björklund från Länsstyrelsen hävdar att detta påstående är felaktigt och att det faktist är 1700-talsgolv mm som rivits ut.

”Jag anser fortsatt att vi har rätt. Jag tycker att det är uppenbart att man har brutit mot lagstiftningen och bestämmelserna” säger Björlund.

Maria Gad Malmgren, Hvalfiskens jurist i ärendet, anser att länsstyrelsen baserar sig på felaktiga uppgifter, då deras herrgårdsbeskrivelser är från 1938. Sedan dess har det hänt en del med herrgården.

Det hela verkar vara en riktig soppa och vad som är sanning och inte förefaller näst intill omöjligt att utröna. När länsstyrelsen i slutet av 1980-talet beslutade om att låta byggnadsminnesmärka herrgården, beskrevs byggnaden, uppförd omkring 1750, som ”en välbevarad och god representant för 1700-talets herrgårdsarkitektur”.

Länsstyrelsen fick i början av maj 2007 nys om att rivningsarbeten pågick i byggnaden och försökte då ta kontakt med ägarbolaget Hvalfisken AB utan resultat. Vid ett tillsynsbesök hindrades man att gå in i byggnaden.

Vilken soppa. Och vilket långdraget ärende. Ska man gå på Länsstyrelsens beskrivning och vad som skrivs i media förefaller Hwalfisken och Wahlström ha allt annat är rent mjöl i påsen. Ska man gå på Tingsrättens dom så träder en annan bild fram.

Vore kul att bringa klarhet i saken och att se bilder från det arbete som gjorts.

Läs artikel i DI 2009-01-12 ”Finansmannen rev i anrik herrgård – döms till dagsböter

Läs artikel i DI 2009-01-12 ”Finansmannen försvarar sin renovering

Läs artikel i E24 2007-05-31 ”Finansman misstänks ha förstört anrik herrgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s