Mark Isitt sågar stadsbyggandet i Göteborg, och vi i övriga Sverige känner tyvärr igen oss

I en svavelosande och sällsynt välskriven debattartikel i GP, rubricerad ”Börja odla en kvalitetskultur” sågade debattören Mark Isitt för en tid sedan stadsbyggandet i Göteborg. Och den situation Isiit så träffande beskriver är sannolikt tyvärr träffande även för en rad städer och kommuner i Sverige idag. Den är det definitivt för Karlstad. Här råder en närmast identisk situation. Och det är djupt olyckligt för stadens långsiktiga utveckling.

I ena ringhörnan finns en arkitektkår utan inflytande. I den andra politiker utan kunskap, skriver Isitt.
Vad Göteborg måste göra är att börja odla en kvalitetskultur. Det är inte okej för kommunstyrelsens ordförande att vilja gömma sig bakom byggnadsnämnden. Det är inte okej för ordföranden i byggnadsnämnden att acceptera dålig arkitektur med orden ”Bara det funkar så”. Och det är definitivt inte okej att stadsbyggnadsdirektören frågar de folkvalda hur de vill utforma staden när det är hans uppgift att ställa krav just på de oinitierade politikerna liksom de kortsiktiga exploatörerna. Och kan han inte själv presentera visionerna som blåser lite helium in i diskussionerna, då finns det bara en sak kvar att göra för att bryta dödläget:
Återinsätt den förhatlige stadsarkitekten.
”En stadsarkitekt måste förstås vara en arkitekt av klass”, konstaterar Klaus Bondam, Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare. ”Det är viktigt att komma ihåg att han inte ska vara någon vanlig tjänsteman som jobbar på kontoret från det att han är 25 fram till pensionen. Han måste vara djupt respekterad inom arkitektkåren. Han måste kunna presentera radikala idéer. Han måste kunna argumentera inför såväl arkitekter som exploatörer och politiker.”
Utan tvekan står Göteborgspolitikerna inför ett rätt brutalt uppvaknande, avslutar Isitt sin krutrykande artikel.
Hela Halmstad ska alltså byggas. Mitt i city. På 20 till 30 år.
Vilken arkitekt har kommandot?
Ingen.
Vad är strategin?
”Det finns ingen”, säger Johansson.

Likheterna med Karlstad är slående. Det finns dock en stor skillnad som talar till fördel för Göteborg. I Göteborg finns det en levande stadsmiljödebatt. En av de drivande i den debatten är just GP och deras arkitekturskribent – tillika artikelns författare – nämligen Mark Isitt. I Karlstad tiger debatten, liksom tidningarna still. Någon arkitekturskribent har aldrig existerat. Fråga mig inte varför det är så….

Känner du igen dig?

Läs hela artikeln här.

Peter Sörensen, länsombud i Värmland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s