Ekologiskt kärnvirke vinner på knockout mot tryckimpregnerat skräpvirke

Förr i tiden, dvs före den industriella stordriften tog över produktionen, användes sk kärnvirke till alla de byggnadskonstruktioner som var särskilt utsatta för väder och vind. Kärnvirket, som tas från gamla tallar som fått växa långsamt, består av stammens innersta delar vars celler fyllts med kåda och harts. Denna del av virket blir därigenom inte bara hårt och hållbart, utan får dessutom en exceptionellt god motståndskraft mot väta och angrepp av svamp och skadedjur.

I byggnadsvårdskretsar har kärnvirkets goda egenskaper varit väl kända i årtusenden. I såväl Sverige som Norge finns det över tusen år gamla kyrkor av kärnvirke som än idag är intakta. Och i Venedig vilar hela staden på ett uråldrigt pålverk av kärnlärk.

Förr i tiden fanns det särskilda träexperter som kunde peka ut de tallar som innehöll mest kärnvirke och minst sprickor. Det sägs att de lyssnade till träden under blåsiga dagar för att höra efter sprickor i stammarna. Och för att få extra mycket kåda i virket rundbarkade man träden några år innan avverkningen, för att på naturlig väg göra det extra kådrikt.

I dagens moderna skogsbruk härskar stordrift och maskinell avverkning och ingen sorterar längre virket efter kvalitet och kådinnehåll. Istället marknadsför man sk tryckimpregnerat virke för användning i utsatta lägen. Men bara det allra sämsta virket går att tryckimpregnera, och dessa konstruktioner blir därför sköra och spricker ganska snart sönder. I varje upptänklig jämförelse så vinner kärnvirke på knockout mot tryckimpregnerat virke.

I dag driver Träindustrin bl a genom Träbyggnadskansliet en tungt påkostad marknadsföringskampanj för att få oss att bygga mer i trä. Inte bara villor utan även hyreshus och större byggnadsverk. Och visst är träet ett fantastiskt byggnadsmaterial. Så gärna för mig. Men låt oss hoppas att man samtidigt lyfter kunskapen om kärnvirkets kvaliteter, verkar för ett ökat kvalitetsmedvetande i skogsbrukets alla led samt för att man återigen kan köpa denna typ av virke hos sin lokala trävaruhandlare. Istället för tryckimpregnerat skräpvirke. Det skulle öka trovärdigheten hos kampanjen.

Läs med om kärnvirke, av furu och av lärk, på www.dalfrids.se

Skrivet av Peter Sörensen, länsombud i Värmland

2 svar till “Ekologiskt kärnvirke vinner på knockout mot tryckimpregnerat skräpvirke

  1. Det gläder mig att läsa om detta. Trä är ett underbart material. Tyvärr håller träindustrin på att skjuta sig själv i foten genom att leverera snabbvuxet skräpvirke till ointresserade byggare och okunniga hemmasnickare. Jag själv har varit en av de senare, men fått upp ögonen för problemet. Nu vill jag se mer kvalitet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s