Gamla stans kulturmiljöer förstörs av okänsliga renoveringar

Stora fönster tas upp i bottenvåningarna, medeltida bjälkar sågas sönder, gamla spröjsade träfönster byts ut mot moderna aluminiumfönster och moderna takkupor och terrasser ser dagens ljus i skymundan. Gamla stans unika kulturmiljöer förvanskas och förstörs i en allt raskare takt av okänsliga renoveringar och bristande tillsyn och bygglovshantering från myndigheterna, skriver DN i en artikel på kultursidorna.

–Förr granskade kommunen byggherrarna, men efter den nya plan- och bygglagen granskar byggarna sig själva. Lagstiftningen har ändrats och vi har inte resurser och möjligheter att kontrollera varje hus numera. Dessutom är stadsbyggnadsnämnden väl tolerant i vissa frågor, säger antikvarie Elisabet Wannberg på Stadsmuseet.

Problemet känns igen tvärsöver hela Sverige, och är i grunden lika allvarligt oavsett om det handlar om utpekade kulturmiljöer som Gamla stan eller om mer ordinär bebyggelse. Det är alldeles uppenbart att kommunerna inte på långa vägar klarat av att hantera det utökade ansvar som de fick för hanteringen av dessa frågor när den nya Plan och bygglagen genomfördes. Konsekvenserna för vårt bebyggda kulturmiljöarv blir allvarliga. Och en förändring måste komma fort.

Peter Sörensen, länsombud i Värmland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s