Italienska kulturskatter hotas av försäljning

Pompeii - presenteras i samarbete med Google...?

Pompeii - presenteras i samarbete med Google...? Foto: http://www.thinctanc.co.uk

I Verona håller tre palats och ett kloster på att auktioneras bort – så att opera­staden får råd med ett nytt parkeringsgarage under en mässhall, läser vi i en artikel på svd.se den 1 september. På Sicilien planerar man att hyra ut det världsberömda templet Agrigento för en 30-årsperiod. Ansvariga för Pompeji vill begränsa antalet besökare för att leasa delar av de arkeologiska ­ruinerna till internationella storbolag som Google, Microsoft och Warner Bros.

–Den ekonomiska satsningen på kulturobjekt och museum har urartat liksom det politiska intres­set för kultur, hävdar Salvatore Settis, en av Italiens mest kända bevarare av monument, i artikeln.

Utvecklingen känns i viss mån igen från Sverige. I somras släppte Boverket en rapport (pdf) där man talade om att de svenska kulturmiljöerna lever farligt. Bland annat konstaterade man att allt för få kommuner inventerat sitt byggnadsbestånd, samt att mer än två tredjedelar av kommunerna saknar tillgång till antikvarisk kompetens.

Men även om den största delen av bevarandeansvaret i praktiken ligger på kommunerna genom Plan- och bygglagen finns det brister också på statlig nivå. Bara ett fåtal statliga myndigheter och bolag har formuleringar om ansvar för kulturmiljövärdena inskrivna i sina uppdrag, och varken länsstyrelserna eller Boverket självt har varit tillräckligt aktiva i sin roll som tillsynsmyndigheter.

– Men det ska påpekas att det svenska ointresset bara gäller på myndighetsnivå. Bland allmänheten värderas kulturmiljön mycket högt och engagemanget är stort, det visar en rad undersökningar, sade Otto Ryding från Boverket i en artikel på svd.se den 18 juli 2008.

Sammanställt av Peter Sörensen, länsombud i Värmland

Annonser

One response to “Italienska kulturskatter hotas av försäljning

  1. Kultureliten gråter blod sägs det.
    Kultureliten har är en intellektuell miljonärsgrupp som fått för sig att man inte spenderar ur egen ficka bara ur andras.
    Kultureliten har oftast dyr smak när det gäller att tillvarata kulturella arv så länge andra betalar.

    Lite propaganda osar det ändå i artiklarna att Berlusconi är en pajas likställt med svin.

    Men glöm inte att mannen är bland Medelhavets rikaste på egen maskin, något kan han ändå, kanske inte likställt med kulturelitens uppfattning, glöm inte heller att Berlusconi är en man som provocerar för det mesta, detta tolkar jag som en provokation mot kultureliten i Italien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s