Kommunen kräver att Tom målar om huset

Får man måla sitt hus i vilken färg man vill?

Får man måla sitt hus i vilken färg man vill?

I Karlstads Kommun kräver nu Stadsbyggnadsnämnden att en fastighetsägare ska återställa sitt hus till ursprungsskick, läser vi i artiklar i NWT och VF den 28 augusti. Det är ett kedjehus från 1970-talet som bland annat målats skarpt mintgrönt, fått snedställda fönster och fönsterfoder som inte fanns från början.

Det nu aktuella kravet har föregåtts av ett otal skrivelser och en mängd möten hållits. Men nu tycker kommunen att man kommit till vägs ände och vill ha en prövning av hur plan- och bygglagen ska tolkas. Alltså om det är kommunen eller husägaren som bestämmer hur ett hus får se ut.
Hur det går med Toms hus kommer att beröra alla husägare, inte bara i Karlstad.

– Det är många kommuner i Sverige som följer det här och hoppas på att vi ska få ett prejudikat, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Holm.

Personligen är jag helt på Kommunens sida. I Plan- och bygglagens 3 kap 10 § står det att alla ”ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara”. Det ska dock sägas i sammanhanget att fastighetsägarens reaktion är ganska förståelig. I Karlstads Kommun, och i många andra kommuner också för den delen, har man nämligen i decennier i princip struntat i att tillämpa PBLs varsamhetsparagrafer. Kanske är en vändning på väg? Det är i så fall ett stort steg framåt för den svenska byggnadsvården och inte en dag för sent.

Peter Sörensen, länsombud i Värmland

Annonser

2 svar till “Kommunen kräver att Tom målar om huset

  1. Jag försvarar ingen men de kommuner jag har pratat med vet inte hur man ska använda sig av varsamhetskravet rent praktiskt och hur det bör formuleras i ritningar! Kanske ”struntar” de i den eftersom de ej kan tillämpa den.

  2. Hej Helene!

    Jag känner igen det du beskriver och tror faktiskt att det i många fall är där skon till viss del klämmer. Detta har Sveriges Stadsarkitektförening också kommit fram till under ett grupparbete som jag skrev om för en tid sedan här på Byggnadsvårdsnytt. Här tycker jag att Svenska Byggnadsvårdsföreningen i samverkan med Boverket och t ex Stadsarkitekterna med fördel skulle kunna driva på för att ta fram ett pedagogiskt utformat informationsmaterial som tydliggör hur man ska tillämpa varsamhetsprinciperna i den dagliga verksamheten och lovgivningsprocessen ute i kommunerna. Ett sådant material saknas märkligt nog tyvärr idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s