Allt fler hör av sig om mögelproblem i nybyggda hus med putsfasader

I en artikel i Sydsvenskan den 1 juni 2008, rubricerad ”Konstig lukt i barnkammare var mögel” läser vi om hur allt fler nu hör av sig till tidningen med anledning av de uppmärksammade problemen med fuktkänsliga putsfasader i hus som byggts de senaste åren.

– Först trodde vi att det var en ny kudde eller madrass som var orsaken. Vi flyttade ut möbel efter möbel, men lukten fanns kvar. Vi mådde så dåligt av att vistas i rummet att vi fick stänga det. I somras sågade en besiktningsman hål i väggen och då stank det mögel, säger Johan, en av de oroliga fastighetsägare som hört av sig till Sydsvenskan.

Alla som hör av sig vill emellertid vara anonyma, skriver tidningen. Dels av rädsla för att förhandlingarna med bygg- och försäkringsbolag ska störas, dels för att grannarna inte vill att problemen ska bli kända och att husen därmed ska minska i värde.

– Många tror nog att just deras villaområden ska bli utpekade som skandalområden. Men det här är redan en stor byggskandal! Den dag man vill sälja huset måste man självklart berätta hur det är byggt och vad som har hänt, säger Johan.

Flera besiktningsmän har besökt familjens hus och villor i grannskapet från samma småhustillverkare. Omfattande fukt- och mögelskador har konstaterats i ytterväggarna, särskilt runt fönstren som varit illa tätade.

– Vi har flera miljoner i lån för huset så det kändes som att bli slagen rakt i huvudet. Och företaget som har byggt huset vill inte ta något ansvar alls. Trots att det är en väletablerad entreprenör. Det gör mig riktigt, riktigt arg, säger Johan.

Som vi tidigare skrivit om här på Byggnadsvårdsnytt är det vi nu ser med stor sannolikhet bara toppen på ett gigantiskt isberg. De byggnader som är i riskzonen är nämligen så mycket som 95 % av alla hus med putsfasader byggda under den senaste tioårsperioden, enligt Ingemar Samuelsson, en av landets ledande byggexperter och adjungerad professor på Sveriges tekniska forskninginstitut (SP).

Samuelsson framförde sin kritik redan för över ett år sedan, men inledningsvis var det ingen som ville lyssna. Idag har flera av de stora byggbolagen slutat använda metoden. Men ofattbart nog fortsätter flera av landets småhusstillverkare samt vissa av de större byggbolagen att bygga med denna metod, trots larmrapporterna.

Fortsättning i frågan lär följa.

Läs också:

Sammanställt och kommenterat av Peter Sörensen, Länsombud i Värmland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s