Tio tips för en lyckad renovering av ett gammalt hus


Skynda långsamt, manar ”Sproussa”. Klicka för större bild.

Har du ett större renoveringsprojekt på gång? Då kan det vara bra att tänka till lite extra innan du ger dig på större förändringar i ett gammalt hus. Else ”Sproussa” Ronnevig, som började intressera sig för renovering av gamla byggnader redan på 70-talet, är en av vårt grannland Norges skickligaste inom området. Här är hennes tio bästa tips för en lyckad renovering.

 • Vid renoveringsarbeten är tiden din bästa vän. ”Skynda långsamt” och bekanta dig med husets historia för att hitta dess kvalitéer.
 • Tänk på att gamla hus har själ och atmosfär, som lätt försvinner, om du inte går varsamt fram. Byter du ut för mycket förringas och reduceras den upplevelse av ålder vi vill bevara.
 • Låt det som är bra vara ifred. Gammalt trävirke, som inte är rötskadat, är minst lika bra som nytt.
 • Välj hantverkare med omsorg. En hantverkare kan vara hur snabb som helst, men har han inte intresset, kunskaperna och känslan för gamla hus blir ofta resultatet därefter.
 • Be alltid om referenser när du tar kontakt med hantverkare du inte känner. Gå på besiktning och se med egna ögon om arbetet utförs på det du sätt du vill.
 • Kontakta fackfolk! Skaffa dig så mycket information som möjligt. Läs böcker, fråga andra som har erfarenhet av renovering. Då blir det lättare för dig att ställa de rätta frågorna, och du kan föra en bättre dialog med hantverkaren.
 • Värdera vad du väljer noga. En hantverkare kan inte lastas om du väljer fel. Din hållning och ditt avgörande i olika situationer är också avgörande för ett gott resultat.
 • För all del, låt inte det bli ett mål att få allt vinkel- och vågrätt. Tänk otraditionellt, med andra ord traditionellt. Gamla hus är inte anpassade för Svensk standard.
 • Gör i ordning huset på dess egna villkor. Det är inte nödvändigt att tillföra pråliga detaljer och en utstyrsel det aldrig haft.
 • Var stolt över ditt hus. En stolt ägare är husets bästa vän.

Tipsen ovan hittade jag via en artikel i Vi i villa. Fler tips och råd om gamla hus hittar du på hennes hemsida www.sprossa.no

Ett svar till “Tio tips för en lyckad renovering av ett gammalt hus

 1. Mycket bra och läsvärd lista, tackar och bockar för den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s