Energideklaration av kulturhistoriskt värdefulla byggnader

I de flesta kulturbyggnader finns en stor potential för energisparande. Förutsatt att energideklaranten har rätt kunskap kan åtgärderna genomföras utan man på något vis hotar byggnadens värden, skriver Arne Öster i en artikel i tidningen Fastighetsförvaltarens nätutgåva.

– Det finns inget motsatsförhållande mellan energieffektivisering och god byggnadsvård utan energisparande är en förutsättning för att på sikt kunna bevara våra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Om byggnaderna inte kan användas på grund av att uppvärmningen blir för dyr så innebär det början på ett förfall, förklarar Tor Broström på Energibyrån, ett konsultföretag inom energiområdet med huvudkontor i Visby.

Diskussionen är intressant, och visst ligger det säkert en hel del i det Tor Broström säger. Vi som varit med några år har dock sett rader av kulturhistoriskt intressanta hus förvanskas totalt genom denna typ av ”goda” intentioner. Kan genomförandet ske med ett bibehållande av kulturmiljövärdena och på det aktuella husets villkor, är det dock värt att studera vidare.

Peter Sörensen, länsombud Värmland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s